In de jaren '90 vond Beatrijs Asselbergs, een studente van de Kunstacademie, een werkplek in de laatste smederij van Kampen. Monumentenzorg kwam op bezoek en nam ook een kijkje bij nummer 20, even verderop. In dit afgebrande pand ontdekte men bouwsporen uit de 13e eeuw.
Om deze bijzondere vondsten niet verloren te laten gaan, ontfermde de studente zich samen met een groep kunstenaars (Stichting Werk in Uitvoering) over het pand. Dat vroeg om lef, want het bestond slechts uit een paar muren en balken.
Desondanks wisten zijn 't Huys der Kunsten om te toveren tot een inspirerende plek, waar tot op de dag van vandaag creatieve mensen uit het hele land werken, wonen en exposeren.
In 2001 lukte het met hulp van velen (vrienden en vrijwilligers en anderen) om het monumentale pand in eigendom van Stichting Werk in Uitvoering te verkrijgen.
De feestelijke opening van het pand duurde drie dagen. Onderdeel was een expositie van 57 kunstenaars uit de hele provincie. Niet lang erna verscheen een trotse banner aan de gevel: Huys der Kunsten.