De Collectie van Huys der Kunsten is ontstaan in en vanuit de academietijd in Kampen en/of een link met de oprichters van ’t Huys der Kunsten. Het referentiekader is Kampen; de kunstenaars zijn gevormd in de Academietijd. Een van hen, Obbe Deelstra, is (mede) oprichter van Huys der Kunsten en lang bestuurslid van de stichting geweest. De serie Ships & Sails, waarvan momenteel 4 werken zijn te zien, is analoge fotografie, met de hand gedrukt en door de kunstenaar gesigneerd aan de achterzijde. De foto’s roepen het verleden op, de bouw van de Kamper Kogge, een besneeuwde punter. Inwoners van Kampen herinneren zich dit nog goed en voelen daar over het algemeen een band mee. De mixed media is eveneens analoge fotografie gecombineerd met zeefdruk door de kunstenaar vervaardigd en aan de achterzijde gesigneerd door de kunstenaar. De mixed media collectie heeft een hoge artistieke waarde. Het grote werk hier te zien, direct na binnenkomst is getiteld: ’Het verdriet van Kampen.’ Beelden van Kampen in de jaren ’90; volkstuinen bij het park, de autosloop en een verslagen uitdrukking op het gezicht van een kunstenaar.

Acht eeuwen geschiedenis samengevat in een helder verhaal en verbeeld in 8 fraaie panelen. Vanaf de vroege stadsrechten in 1236, de Kamper Kogge en de Internationale handel die de stad groot maakte. Via het hart van de handel en de historische Schepenzaal komen we bij het bijzondere verhaal van de Leeuwentoren. Ja echt, er leefden twee leeuwen in Kampen. En dan de personages: via Hendrick Aeltsz, met zijn kleindochters naar de Jonker van Twickeloo een voorname bewoner van Huys der Kunsten. Maar de macht van de Hanze brokkelt af en de IJssel verzandt. De stadsmuren worden overbodig en maken plaats voor woningen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw wordt Kampen een academiestad en ook die tijd gaat weer voorbij. De geschiedenis verandert met haar stad en wij vertellen u graag de verhalen. De IJssel stroomt, wat blijft is de rivier.


Een klein gedeelte van de rijke vondsten die gedaan zijn rondom de restauratie (2001) van Huys der Kunsten. De presentatie betreft een bruikleen van het Archeologisch depot van de gemeente Kampen. Onder meer drinkservies, een stenen bierpul uit 1350, maar ook glaswerk en een kelk van hout zijn tentoongesteld in de vitrinekast. We vinden een leren kinderschoen uit de vijftiende eeuw, naast een houten trip. Dit is slechts een beperkte greep uit deze bijzondere collectie. Alle vondsten zijn gedaan ter plaatse of in de naaste omgeving.

Het Biermuseum Kampen is gevestigd op de begane grond van Museum Huys der kunsten. Een museum is in diepste wezen een plek war verhalen verteld worden. En dat nemen ze bij het Biermuseum heel letterlijk. Verhalen uit de geschiedenis van dit eerste stenen woonhuis en de stad Kampen. En een biermuseum is natuurlijk geen Biermuseum als niet vergeld zou gaan van een goed glas bier; Middeleeuws bier wel te verstaan. Het prachtig gerestaureerde pand dateert uit 1440, de glorietijd van de handel in onze Hanzestad. Over de bijna 600 jaar sinds de bouw van deze patriciërswoning zijn onnoemelijk veel historische verhalen te vertellen. Belangrijkste onderdeel is het Middeleeuwse Proeflokaal met drie eigen ontwikkelde speciaal bieren gebaseerd op het roemrijke verleden van Hanzestad Kampen. Bij binnenkomst vindt u de Museumwinkel met bier en bierglazen, geschenkpakketten en nog veel meer. De historische Galerij (12 meter diep) vertelt de geschiedenis van Kampen in woord en beeld. De Galerij leidt iedere bezoeker naar het Middeleeuws proeflokaal waar dagelijks proeverijen worden georganiseerd.